ul. Gdyńska 131
62-004 Czerwonak
tel. : +48 509 244 530
tel./fax: +48 61 825 75 79
Zalety i wady prowadzenia kompostowników przydomowych 24 Luty 2017

Moda na recykling, upcykling czy refreshing jest niczym nowym dla osób posiadających ogródki przydomowe i działkowe. Powtórne wykorzystanie roślin w postaci kompostu znane było już 4000 lat temu. Jednak niewiele osób wie, że kompostować można również organiczne resztki pochodzące z domowych odpadów np. resztki i obierki warzyw i owoców, a w zamian za to niewielkim kosztem i nakładem pracy uzyskuje się ekologiczny nawóz.

Tradycyjnie kompost ma postać pryzmy, jednak coraz częściej stosuje się kontenery drewniane lub z tworzywa sztucznego. Przydomowy kompostownik można zakładać od wczesnej wiosny do późnej jesieni, o ile temperatura powietrze jest powyżej zera. Podczas suchego lata należy pamiętać o systematycznym nawilżaniu pryzmy. Zimą warto okryć kompostownik liśćmi, matami słomianymi itp., aby nie przemarzł. Jeśli jednak przesuszymy go lub przemarznie wydłuży się czas rozkładu materii organicznej.
Prawidłowo zbudowany kompost ma:

  • warstwę drenażową (usuwa nadmiar wody i ułatwia cyrkulacje powietrza)
  • kilka warstw – naprzemiennie
  • warstwa odpadów
  • warstwa ziemi ogrodowej lub przetworzonego kompostu
  • warstwa przykrywająca – torf, liści

Najlepiej przygotować pryzmę/kompostownik jednego dnia.

Do najważniejszych zalet kompostowania należy zaliczyć zmniejszenie ilości odpadów zmieszanych kierowanych na wysypisko o 30-50%, dzięki temu dbamy o środowisko i własną kieszeń:)
Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i niedrogiego nawozu organicznego, który wzbogaca o składniki odżywcze glebę piaszczystą, a glebę zwięzłą spulchnia i ułatwia przepuszczanie wody.
Kompost jako nawóz nadaje się do wszystkich rodzajów roślin, nie można go przedawkować czy też zaszkodzić rośliną.
Technologia produkcji kompostu jest bardzo prosta, a koszty przechowywania gotowego nawozu niewielkie.

9015548909_118db54c58_k

Niestety nie ma „róży bez kolców” i kompostowanie ma też swoje wady:

Nieprzyjemny zapach – należy pamiętać, że prawidłowo prowadzony kompostownik nie jest uciążliwy dla otoczenia. Jeżeli jednak wyczuwa się z niego kwaśny zapach – oznacza to, że jest zbyt mocno polewany lub zbyt słabo wietrzony. Z kolei zapach amoniaku powstaje, gdy w kompostowniku znajduje się za dużo odpadów kuchennych bogatych w azot, wystarczy wtedy dodać trochę słomy lub trocin i wszystko wróci do normy.
Muchy – te owady pojawiają się na świeżych odpadach, zwłaszcza kuchennych, znikną gdy temperatura rozkładu wzrośnie. W celu dodatkowego zabezpieczenia pryzmy można polać ją gorącą wodą lub dokładnie okryć.
Pleśń – zdarza się wtedy, gdy kompost pozostawiony został na kilka dni. Wystarczy dbać, o stałe dostawy odpadów i o to aby nie był zbyt wilgotny.

Wiosenne Porządki – Poznań 2017!
24-04-2017

Miło nam poinformować, że wzorem lat ubiegłych nasza firma włączyła się w organizowaną przez Wydział Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Poznania

Komunikat
29-03-2017

Od 1 stycznia 2018 roku na terenie ZM GOAP będzie obowiązywał nowy regulamin wywozu odpadów, a co za tym idzie

COPYRIGHT | WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
REALIZACJA: BAGELO.PL